Bereikbaarheid

024-3657000

Op werkdagen van 8:00 uur tot 12:30 uur en van 13:00 uur tot 16:00 uur

U bevindt zich op de verouderde website van de INR Trombosedienst.

Per 1-1-2022 maakt de INR Trombosedienst onderdeel uit van de stichting: antistolingsexperticecentrum TromboseZorg Dichtbij.

Onze contactgegevens kunt u vinden op de nieuwe website: www.trombosezorgdichtbij.nl 

Heeft u een vraag?

Misschien vindt u hieronder uw antwoord

Naar veelgestelde vragen

Heeft u een klacht, laat het ons weten

  • Bloedstolling

    Het systeem van bloedstolling in ons lichaam is bedoeld om bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Als het systeem in werking treedt zonder dat er sprake is van een bloeding, dan ontstaat in het bloedvat een bloedstolsel. Dit bloedstolsel noemen we trombose.
  • Oorzaken

    Trombose kan ontstaan als de bloedvaten aan de binnenkant niet glad meer zijn, zoals bij aderverkalking. Roken, een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk spelen hierbij een belangrijke rol. Oorzaken Trombose kan ook ontstaan als de bloedstroom vertraagd is, zoals bij langdurige bedrust of na een operatie. Een trombosebeen kan hiervan het gevolg zijn. Ook een veranderde samenstelling van het bloed kan een trombose veroorzaken, bijvoorbeeld bij een tekort aan remmers van de bloedstolling of bij een teveel aan bloedcellen. In sommige families komt trombose vaker voor, doordat de samenstelling van de stollingsfactoren anders is. Maar er zijn ook situaties waarin er geen oorzaak voor de trombose gevonden wordt.
  • Gevolgen

    Wanneer een stukje van een stolsel of een stolsel in zijn geheel van de vaatwand losraakt, wordt meegevoerd met de bloedstroom en vastloopt in een ader of een slagader is er sprake van een embolie. Een embolie kan afkomstig zijn van een stolsel in een ader maar ook van een stolsel in een slagader. Gebeurt dit in de hersenen, dan heet dat een hersenembolie; gebeurt het in de longen dan heet dat een longembolie. Dit kan aanleiding geven tot het ontstaan van een hersen- of longinfarct; dat wil zeggen dat het weefsel achter zo'n bloedprop dan geen bloed en dus geen zuurstof meer krijgt, waardoor het afsterft.

Meer informatie over